Asbest op uw locatie?
Hoe aan te pakken?
Breng het in beeld en maak uw eigen plan!
Wij hebben de kennis en de ervaring om u daarover op de
juiste- en onafhankelijke wijze te informeren.
Breng het in beeld en maak uw eigen plan!
Wij hebben de kennis en de ervaring om u daarover op de
juiste- en onafhankelijke wijze te informeren.
Informatie over asbest, de verschillende soorten, hoe te herkennen en de status van het asbestdakenverbod 2024
Informatie over de rol die banken en verzekeraars spelen rondom asbestdaken en mogelijke financieringsvormen van asbestsanering / nieuw dak / sloop.
Informatie over het saneren van asbest in combinatie met sloop , nieuw- en verbouw
WAT IS ASBEST?
Asbest is een natuurproduct die gewonnen wordt in mijnen. Asbest is in veel toepassingen in de bouw gebruikt vanwege de goede eigenschappen. Het is sterk, slijtvast, zuurbestendig, hittebestendig, brandwerend en niet geleidend.
Wat is hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest?
Hechtgebonden noemen we asbestmaterialen waarin de vezels stevig in een dragermateriaal verankerd zitten. Als het materiaal in goede staat verkeert, niet wordt bewerkt of gesloopt komen er nauwelijks vezels vrij. Denk hierbij aan asbestcement golfplaten en vlakke platen (schotten in stallen, beschoten kappen, plaatjes achter de cv-ketel)
Niet-hechtgebonden zijn de asbesthoudende materialen waarin de vezels niet of nauwelijks aan het dragermateriaal zijn gebonden. Dit is spuitasbest (vaak gebruikt als isolatiemateriaal in grote gebouwen), brandwerend board (in huizen), asbestkoortjes in kachels, maar ook zwaar verweerde asbestcement platen. Het risico op vrijkomen van asbestvezels is bij niet- gebonden asbest een stuk groter en daarom worden ook zwaardere eisen gesteld aan het saneren van dit soort materialen.
Voordat er gerenoveerd of gesloopt wordt in een pand, moet er ook geïnventariseerd worden of er asbest in het pand aanwezig is, dit noemt men binnen asbest. Als een asbest dak aanwezig is en deugdelijk geïsoleerd kan een inventariseerder zich beperken tot het inventariseren van alleen het dak, mits de bedoeling is dat alleen het dak gesaneerd gaat worden.
Asbest is gebruikt in vele toepassingen denk bijvoorbeeld aan het plaatje achter uw CV, asbestkoordjes in kachels, vloerzeilen en plafonds. Het verwijderen van asbest binnen moet geconditioneerd gebeuren. Dat betekent dat binnen asbest vaak in containment moet worden gesaneerd. Dit houdt in dat de asbesttoepassing in een luchtdichte ruimte (vaak wordt er een soort plastic tent in de ruimte gemaakt) met behulp van onderdrukmachines gesaneerd wordt.
Of een product asbest bevat kan alleen met 100% zekerheid worden vastgesteld door een daartoe toegerust laboratorium.
Voor asbestcementgolfplaten geldt dat wanneer er NT (nieuwe technologie) in de plaat staat dit een asbestvrije plaat is. Er zijn wel een aantal herkenningspunten waar men naar kan kijken als de gelaagdheid, honingraatstructuur en of er op een breukvlak al hele fijne vezeltjes waar te nemen zijn.
In 1994 is het totale asbestverbod van kracht geworden in Nederland. Producten toegepast na 1994 horen daarmee in de regel asbestvrij te zijn.
Doordat de asbestdaken in Nederland steeds ouder worden en meer verweren is er een toenemend risico op het vrijkomen van asbestvezels in de lucht ( en door afspoeling ook in de bodem). Dit heeft geresulteerd in een wetsvoorstel dat alle asbestdaken in Nederland op 31 december 2024 gesaneerd zouden moeten zijn. De 2e Kamer heeft deze wet in 2018 goedgekeurd.
Op 4 juni 2019 kon de 1e Kamer echter niet akkoord met deze wet omdat men vond dat er teveel haken en ogen aan zaten. In recente brief (Oktober ’19) heeft de staatssecretaris aangegeven dat er vooralsnog geen einddatum komt, maar het nog wel steeds noodzaak is om aan stimulering van asbestverwijdering te blijven werken.
Verzekeraars geven aan dat het grote aantal asbestdaken, die ook steeds slechter van kwaliteit worden, voor hen een onbeheersbaar risico aan het vormen zijn. Diverse maatschappijen hebben dan ook voorgesorteerd op een mogelijk asbestdakenverbod en polisvoorwaarden aangepast. Denk hierbij aan het verhogen van de premie, het lineair verlagen van uit te keren schadebedragen en kritisch zijn m.b.t. mogelijke extra opruimschade. Ook worden ‘oude schuren’ uit de dekking gehaald.
De druk op “asbest-dakeigenaren” neemt toe. Overstappen naar een andere verzekeraar wordt steeds lastiger of is al onmogelijk. Dat geldt ook voor het verzekeren van net aangekochte locaties, waar asbestdaken aanwezig zijn. Banken kunnen de hypotheek intrekken of niet verstrekken als de gebouwen niet goed verzekerd zijn. Daarnaast nemen diverse banken de kosten van sanering op binnen het financieringsplan.
Voor veel dakeigenaren is het saneren van het dak en het leggen van het nieuwe dak financieel een hele lastige klus. Niet iedereen kan het direct zomaar betalen en is afhankelijk van (gunstige) leningsvormen.
Na de provinciale subsidie Asbest eraf, zonnepanelen erop voor agrariërs en de landelijke subsidie Asbestdaken (in 2018 was het potje van 75 miljoen leeg) die ook gold voor particulieren is er geen subsidie voor asbestdaken. Enkele gemeenten kennen nog een subsidie voor asbestdaken vaak ook i.c.m. sloop. Leningen bij de bank zijn vaak maatwerk leningen niet voor iedereen toepasbaar. In verschillende gemeenten zijn zogenaamde “toekomstbestendig wonen” leningen waar ook het saneren van het asbestdak onder valt.
Verschillende gemeenten kennen een sloopsubsidie, wel of niet i.c.m. asbestsanering. Vaak is een vereiste dat er van een agrarische- naar een woonbestemming wordt gegaan. Subsidies liggen rond de € 10,- / m2 sloop met gelimiteerde potje.
Binnen een aantal gemeenten zijn ook rood-voor-rood regelingen mogelijk en/of het kunnen verkopen van sloopm2.
Er wordt verschil gemaakt tussen particulieren en bedrijven.Particulieren met minder dan 35 m2 asbesthoudend dak mogen dit wel zelf verwijderen. Ondernemers mogen dit dus niet. Dit mag eenmalig per kadastrale perceel en het in redelijke staat verkerende geschroefde dak mag dus niet groter zijn 35 m2. Er moet wel vooraf een sloopmelding worden gedaan bij de gemeente en het asbesthoudende materiaal moet worden afgevoerd naar een officieel brengpunt.
Bij daken van meer dan 35 m2 is elke dakeigenaar verplicht om een asbestinventarisatierapport op te laten stellen door een onafhankelijk en gecertificeerd bureau. Er dient een sloopmelding te worden gedaan bij de gemeente. Daarna kan een gecertificeerde saneerder o.b.v. dit rapport het dak saneren. Een geaccrediteerd laboratorium controleert daarna of de sanering correct is uitgevoerd en zorgt voor het asbestvrij verklaren van het object.
Hoeveel m2 kan er per dag worden gesaneerd? Een saneerder kan op een dag ongeveer 500 m2 asbestplaat saneren.
Er is een onderzoek gedaan in Gelderland en Overijssel dat in veel situaties, waar geen dakgoot aanwezig is, door “afstroming van het asbesthoudende dak” de naastliggende bodem van de schuren vervuild is met asbestvezels. In bepaalde situaties kan dit leiden tot extra bodemonderzoeken en mogelijk ook verplichte bodemsaneringen.
Heb ik voor sloop en verbouw een asbestinventarisatierapport nodig? Voor sloop (en verbouwen) dient een asbestinventarisatierapport door een gecertificeerd inventarisatiebedrijf te worden opgesteld waarna door een gecertificeerde saneerder de asbest moet worden verwijderd.
Er wordt verschil gemaakt tussen binnen- en buiten asbest. Dit heeft te maken met de manier van saneren en welke veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen. Buitensaneringen zijn goedkoper omdat in de regel geen containment hoeft te worden gebouwd. Vaak gaat een binnensanering voor een buitensanering bij sloop tenzij de veiligheid in het geding is of dat er een bouwkundige oplossingen gevonden kunnen worden. Deze 2 opties moeten wel apart goedgekeurd worden.
Na de provinciale subsidie “Asbest eraf, zonnepanelen erop” en de landelijke subsidieregeling Asbestdaken die in herfst 2018 geëindigd is, is er momenteel geen landelijke subsidie voor asbestdaken. Enkele gemeenten kennen nog een subsidie voor asbestdaken vaak ook i.c.m. sloop.
Leningen bij de bank zijn vaak maatwerk leningen niet voor iedereen toepasbaar. In verschillende gemeenten zijn zogenaamde “toekomstbestendig wonen” leningen waar ook het saneren van het asbestdak onder valt.
Er is onderzoek gedaan in Overijssel en Gelderland naar de asbestvervuiling van de strook grond langs schuren met een asbestdak en zonder dakgoot.
In de helft van de gevallen bleek de toplaag (15 cm) van deze strook grond van 1 meter breed een te hoog gehalte aan asbeststof te bevatten.
Heb ik voor sloop en verbouw een asbestinventarisatierapport nodig?
Wat komt er kijken bij sloop? Voor sloop is een asbestinventarisatierapport nodig en mogelijk ook bodemonderzoek bij her of nieuwbouw. Voordat er gesloopt gaat worden eerst overleggen met de gemeente wat mogelijk is.
Slopen betekent niet tot de fundering verwijderen van het gebouw maar compleet weg halen. Eenmaal gesloopt en dan naar de gemeente om nieuw te bouwen is er vaak niet bij. Direct in overleg voor sloop.
Mogen de gesloopte m2 altijd terug worden gebouwd?
Dit is afhankelijk van de bestemming op de locatie. Per gemeente verschilt wat er is toegestaan per locatie om aan bijgebouwen te hebben. Hier zijn m2 aan gebonden.
Bij sloop mag vaak de helft tot een maximum aan m2 worden weer gebouwd.
WILT U MEER WETEN?
Maak dan vrijblijvend een AFSPRAAK met ons